Jeden wspólny element dla wszystkich produkcji filmowych traktujących o sukcesie finansowym? Bankietówki! Są one nieodłączną częścią dekoracji każdej kunsztownej restauracji. Możliwe, że czytelnik pierwszy raz dowiaduje się o tym wyrazie - bankietówki. Bardziej adekwatnie byłoby chyba powiedzieć raczej o serwetkach bankietowych wykonanych najczęściej z bawełny, poliestru, lnu albo kombinacji tych materiałów, które poza swoją praktyczną funkcją (czyszczenie ewentualnych zabrudzeń) mają również pewien walor estetyczny podkreślający dobry gust gospodarza.
No tak, ale co to?
Wchodząc do restauracji i widząc serwetkę wykonaną z materiału przedstawiającą jakiś wzorek lub będąca jedynie jednolicie kolorowym kwadratem najczęściej o wymiarach 35 cm na 35 cm można być pewnym co do jakości świadczonych danej restauracji usług. Chusteczki materiałowe są tworzone i sprzedawane zarówno przez indywidualnych rzemieślników, jak i większe sklepy (np. https://szkloidekoracje.pl/pl/c/SERWETKI-MATERIALOWE/416). Jak wcześniej wspomniano materiał z którego wykonane są takie serwetki jest bardzo różnorodny. Warto jednak zauważyć, że główną ich cechą i zaletą zarazem jest ich długotrwałość Poza esami i floresami serwetki tego typu są wydajne w użytkowaniu o tyle, że materiał z którego się je produkuje pozwala na wchłonięcie zabrudzeń, w szczególności tłuszczu, tym samym można je wielokrotnie prać i nie martwić się o nowe. Z tego wynika, że są to chusteczki bardzo wygodne również dla zwykłych jednostkowych gospodarzy, który chcąc pokazać swoją wysoką klasę zainwestują w zakup serwetki materiałowej.
Jak używać bankietówki?
Nazwa serwetka sama w sobie oznacza albo mniejszą serwetę (kawałek materiału służący do nakrycia stołu) albo cienką ściereczkę służącą do wycierania ust podczas jedzenia. I tego się trzymajmy. Z chusteczką materiałową jeżeli korzysta się z niej bezpośrednio (tj. jest się osobą jedzącą) należy ograniczać się wyłącznie do ust. Nie leży w dobrym guście, aby traktować taki piękny twór jak zwykłą chusteczkę higieniczną! Gospodarz musi pamiętać natomiast, że kwadratową tkaninę nie trzeba usilnie składać w niestworzone kształty (łabędzie, koty, psy) tylko ułożyć w prosty trójkąt (koniecznie równoramienny) lub prostokąt i umieścić po lewej stronie albo naprzeciwko talerza. Zajadająca się pysznym bigosem osoba powinna pamiętać aby rozłożyć serwetką na kolanach i dyskretnie w razie potrzeby wycierać swoją lewą ręką wszelkie zabrudzenia (powtórzę) w obrębie ust w taki sposób, aby nikt nie dostrzegł plam na chusteczce. Użytkując w ten sposób nie powinno się zostać posądzonym o złe maniery.