Bankietówka, czyli jak materiałową serwetką wyrazić elegancję.

Jeden wspólny element dla wszystkich produkcji filmowych traktujących o sukcesie finansowym? Bankietówki! Są one nieodłączną częścią dekoracji każdej kunsztownej restauracji. Możliwe, że czytelnik pierwszy raz dowiaduje się o tym wyrazie - bankietówki. Bardziej adekwatnie byłoby chyba powiedzieć raczej o serwetkach bankietowych wykonanych najczęściej z bawełny, poliestru, lnu albo kombinacji tych materiałów, które poza swoją praktyczną funkcją (czyszczenie ewentualnych zabrudzeń) mają również pewien walor estetyczny podkreślający dobry gust gospodarza.

No tak, ale co to?

materiałowe serwetki

Wchodząc do restauracji i widząc serwetkę wykonaną z materiału przedstawiającą jakiś wzorek lub będąca jedynie jednolicie kolorowym kwadratem najczęściej o wymiarach 35 cm na 35 cm można być pewnym co do jakości świadczonych danej restauracji usług. Chusteczki materiałowe są tworzone i sprzedawane zarówno przez indywidualnych rzemieślników, jak i większe sklepy (np. https://szkloidekoracje.pl/pl/c/SERWETKI-MATERIALOWE/416). Jak wcześniej wspomniano materiał z którego wykonane są takie serwetki jest bardzo różnorodny. Warto jednak zauważyć, że główną ich cechą i zaletą zarazem jest ich długotrwałość Poza esami i floresami serwetki tego typu są wydajne w użytkowaniu o tyle, że materiał z którego się je produkuje pozwala na wchłonięcie zabrudzeń, w szczególności tłuszczu, tym samym można je wielokrotnie prać i nie martwić się o nowe. Z tego wynika, że są to chusteczki bardzo wygodne również dla zwykłych jednostkowych gospodarzy, który chcąc pokazać swoją wysoką klasę zainwestują w zakup serwetki materiałowej.

Jak używać bankietówki?

Nazwa serwetka sama w sobie oznacza albo mniejszą serwetę (kawałek materiału służący do nakrycia stołu) albo cienką ściereczkę służącą do wycierania ust podczas jedzenia. I tego się trzymajmy. Z chusteczką materiałową jeżeli korzysta się z niej bezpośrednio (tj. jest się osobą jedzącą) należy ograniczać się wyłącznie do ust. Nie leży w dobrym guście, aby traktować taki piękny twór jak zwykłą chusteczkę higieniczną! Gospodarz musi pamiętać natomiast, że kwadratową tkaninę nie trzeba usilnie składać w niestworzone kształty (łabędzie, koty, psy) tylko ułożyć w prosty trójkąt (koniecznie równoramienny) lub prostokąt i umieścić po lewej stronie albo naprzeciwko talerza. Zajadająca się pysznym bigosem osoba powinna pamiętać aby rozłożyć serwetką na kolanach i dyskretnie w razie potrzeby wycierać swoją lewą ręką wszelkie zabrudzenia (powtórzę) w obrębie ust w taki sposób, aby nikt nie dostrzegł plam na chusteczce. Użytkując w ten sposób nie powinno się zostać posądzonym o złe maniery.