Zdrowe jedzenie, czyli warzywa, owoce, czy nabiał mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Gdy jednak na rynku znajduje się tyle różnorodnych produktów spożywczych, trudno jest nieraz prowadzić zdrowy tryb życia. Warto jednak przekonać się o tym, że zdrowe produkty również mogą być bardzo smaczne. Przykładem są soki naturalne, wykonywane w stu procentach z samych owoców. Tłocznia soków jest miejscem, w którym powstają tak jakościowe napoje. Warto przekonać się o tym, jak wygląda cały proces tłoczenia.
Wybór składników
By móc wyprodukować taki sok, musimy posiadać odpowiednią ilość owoców lub warzyw. Dlatego bardzo często tłocznie soków znajdują się na wsiach, gdzie w okresie letnim owoców jest pod dostatkiem. Bardzo ważne jest to, że do tych soków nie są dodawane szkodliwe składniki, takie jak choćby ulepszacze smaku, barwniki, konserwanty oraz woda. Sok tłoczony to jedynie same dojrzałe oraz świeże owoce. Bogato składnikowe soki produkuje chociażby rodzinna tłocznia Maurer.com.pl.
Tradycyjny sposób tłoczenia
Na samym początku starannie wyselekcjonowane owoce wyciskane są na prasie przekładowej. Następnie są one poddawane procesowi pasteryzacji, która przede wszystkim konserwuje owoce. Tu należy dodać, że prasa jest na tyle niska, że zachowuje wszystkie wartości odżywcze oraz antyoksydanty, czyli inaczej związki antyrakowe znajdujące się w owocach. Tłocznia soków jest w stanie wyprodukować napój, który będzie zdatny do picia przez dwanaście miesięcy od daty produkcji. Taki sok tłoczony jest wolny od wszelkich konserwantów i przede wszystkim zdrowy oraz pyszny. Jego konsystencja oraz smak są w stu procentach naturalne, wszystkie warto są zachowane, dlatego ma od bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, że naturalne, tłoczone soki są mętne, a na dnie butelki zawsze znajduje się osad. Nie należy się tego obawiać, wystarczy wstrząsnąć nieco buteleczkę, a osadzony na dnie miąższ uniesie się do góry. Tłocznia soków wykorzystuje proces desyminacji, który polega na niewykorzystywaniu filtracji. Dzięki temu sok zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Filtracja mogłaby pozbawić sok tłoczony tych składników.
Najpopularniejsze soki tłoczone
W taki sposób najczęściej przygotowuje się soki z jabłek. Owoc ten zawiera największą ilość witamin, które potrzebne są nam każdego dnia. W tłoczniach soków od zawsze przyrządza się napoje jabłkowe, ponieważ te cieszą się największym zainteresowaniem. Warto również dodać, że w żadnych koncentratach nie znajdzie się tyle witamin i właściwości odżywczych, co w soku tłoczonym z jabłek.