Jeśli jesteś miłośnikiem lub miłośniczką naleśników i uważasz je za jedno z najlepszych deserowych dań kuchni polskiej, dzięki poszerzającej się ofercie naleśnikarni możesz skosztować wielu różnych ich wersji. Naleśniki z oryginalnym nadzieniem zjesz nie tylko w naleśnikarniach, ale i w wielu innych lokalach, w takich miastach jak Poznań, Warszawa czy Gdańsk oraz w setkach mniejszych miast i miasteczek na terenie całego kraju. A jaką wersję tego dania warto wybrać na deser? Które rodzaje naleśników w Poznaniu cieszą się największym zainteresowaniem kupujących?
Klasyczne wersje naleśników
Zwykle spotykamy się z dwoma typami naleśników – na słodko i z bardziej sycącym, wytrawnym nadzieniem. Największą popularnością cieszą się oczywiście naleśniki z serem, podawane na słodko, ale równie popularne są ich owocowe wersje, zwłaszcza naleśniki z różnego rodzaju dżemami i powidłami, które często robi się w domu. Odwiedzając lokale gastronomiczne, na przykład w takich miastach jak Poznań czy Kraków, możemy liczyć na bardziej wyszukane rodzaje naleśnikowego nadzienia. Doskonałym przykładem mogą być naleśniki z jabłkami lub świeżymi owocami leśnymi, okraszone roztopioną czekoladą lub wysokiej jakości śmietaną.
Sycące wersje naleśników
Nawet słodkie odmiany tego niezwykle popularnego, deserowego dania, mogą okazać się wyjątkowo sycące. Przykładem są naleśniki z nadzieniem serowym, które stanowią podstawę oferty większości naleśnikarni w całym kraju, między innymi w takich miastach jak Poznań czy Warszawa. Obok naleśników serwowanych na słodko w wybranych lokalach znajdziemy również bardziej wyrafinowane, wytrawne wersje tego dania. Przykładem mogą być naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku lub pomidorów albo ich wersja z nadzieniem kapustno-pieczarkowym, serwowana w pieczarkowym sosie. Tego typu naleśników raczej nie podaje się na deser. Bardziej odpowiednim momentem do ich podania jest obiad lub kolacja. Wytrawne wersje naleśników można traktować również jako rodzaj przekąski pomiędzy posiłkami.