Skip to content

Wyroby tradycyjne na góralskiej wigilii

W okresie przedświątecznym zaczynamy myśleć nie tylko o prezentach dla bliskich, ale również o przygotowaniu tradycyjnej wigilii. W różnych regionach Polski święta Bożego Narodzenia obchodzone są odmiennie, różnicując przy tym potrawy wigilijne. Podhalańskie święta to wyjątkowe przeżycie bogate w piękne, regionalne akcenty. Również kuchnia jest tu wyjątkowa. Pojawiające się na stołach potrawy to głównie klasyczne wyroby tradycyjne.

Podhala nawiązują w ogromnym stopniu do tradycji regionu, pozostają przy tym proste oraz niewyszukane. Przeważają tu takie produkty, jak: ziemniaki, sery, czy kapusta kwaszona. Są to głównie potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Możemy tu śmiało wspomnieć o zupie grzybowej, barszczu z kwaszonych buraków z fasolą oraz o kwaszonej kapuście z grochem.

Wigilijne potrawy

Kiełbasa swojskaNa góralskiej Wigilii pojawiają się nie tylko wyroby tradycyjne, ale również możemy znaleźć wiele niespotykanych potrawy, które z pewnością zaciekawią każdego smakosza polskiej kuchni. Podhale może pochwalić się kilkoma wyjątkowymi przysmakami. Niespotykane potrawy wzbudzają zainteresowanie oraz wzbudzają nasz apetyt. Takimi przysmakami są bukty – ziemniaczane kopytka, moskole – ziemniaczane placki pieczone na blasze oraz kłuty, czyli kapusta z ziemniakami.

Tradycja podhalańskiej Wigilii

W tradycji regionu na kolację wigilijną czeka się od samego rana, podtrzymując przy tym tradycyjny post ścisły. Nie pozwala on nie tylko na spożywanie potraw mięsnych, ale również mleka i masła, a nawet dań na słodko. Wieczerzę rozpoczyna się zaraz po ukazaniu się pierwszej gwiazdy. Przy stole możemy spotkać snopki owsa lub jęczmienia, które zapewnić mają obfite zbiory, a pod obrusem odrobinę siana. Co ciekawe, sama kolacja wigilijna odbywa się w prawie całkowitej ciszy, co podkreśla wyjątkowość wieczoru. Pozostałe resztki kolacji wigilijnej oddawane są zwierzętom, a o północy wszyscy zgromadzeni uczestniczą w pasterce.

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej wyroby tradycyjne dostępne np. tutaj: https://zdziadapradziada.pl/ goszczą na stołach wigilijnych w wielu domach w Polsce – nie tylko na Podhalu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pójść w sukurs tradycji i zaprezentować nowoczesne menu wigilijne. Kto wie, może takie rozwiązanie stanie się nową tradycją.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów
Kategoria: Dom i wnętrze

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *