Któż z nas nie lubi grillowania w ciepłe, leniwe dni. Słońce, spokój, zimne napoje. Choć jest to wydarzenie bardzo relaksujące, to jedzenie grillowanych potraw z tradycyjnego rusztu już zdecydowanie gorzej wpływa na nasz organizm. Patelnie grillowe są alternatywą dla ciężkich, tłustych i kalorycznych dań z grilla, a ponadto pozwalają przywołać smaki lata o każdej porze roku.

Zalety patelni grillowych

Patelnie grillowe to takie akcesoria kuchenne, w które warto zainwestować. Niemal każdy z nas lubi smażone dania, które niejednokrotnie zawierają duża ilość niezdrowego tłuszczu i zbędnych kalorii. Zgaga, nadkwasota i wzdęcia to jedne ze skutków niezdrowego odżywiania. Niestety, statystyki są nieubłagane i pokazują, że wiele Polaków zmaga się z takimi problemami trawiennymi, zwłaszcza ze względu na zbyt tłuste odżywiania. Doskonałą alternatywą dla takiego smażenia są patelnie grillowe, które pozwalają na przygotowanie smacznych potraw, ale przy tym miękkich, kruchych i co najważniejsze  - z użyciem niewielkiej lub zerowej ilości tłuszczu. Teraz mięso, ryby, czy warzywa smażone na patelni grillowej zachowają swój naturalny smak, który nie będzie pachniał dymem, węglem i przypalonymi kiełbaskami z poprzedniego grilla.

Jaką patelnie grillową wybrać?

  • Patelnia grillowa żeliwna

Nie możesz wyzbyć się tego tradycyjnego grillowania? Dobrym zastępstwem będzie patelnia grillowa żeliwna. Żeliwo charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury, dlatego można postawić ją na wolnym ogniu lub ruszcie. Wolno się nagrzewa, ale długo trzyma ciepło, dzięki czemu dania będą podsmażone równomiernie z zachowaniem wartości odżywczych. Ponadto patelnie grillowe żeliwne są bardzo trwałe i posłużą na długie lata, gdyż nie ulegają korozji.

  • Patelnia grillowa z powłoka nieprzywieralną

Jeden z najczęściej wybieranych rodzajów patelni grillowych. Trwałe, łatwe w utrzymaniu czystości, potrawy na nich nie przywierają, a ich cena jest stosunkowo niewielka. Zdecydowanie mniej waży w porównaniu z patelnią żeliwną, ale też przy niewłaściwym użytkowaniu łatwiej ją uszkodzić. Ponadto można ją używać tylko na kuchenkach.

  • Patelnia grillowa stalowa

Także jeden z najpopularniejszych rodzajów patelni grillowych. Trwała, wytrzymała, ale już nie tak odporna na zniszczenia, gdyż wykonana z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Nie wchodzi w negatywna reakcję z pożywieniem i jest higieniczna oraz łatwa w utrzymaniu na niej czystości. Większość patelni tego rodzaju można myć w zmywarce, a także używać ich w piekarniku.